Westdijk 54A
3274 KG Heinenoord
Email: info@bestfresh.nl
Open van Ma - Za
09:00 - 18:00 uur


Aanmelden
nieuwsbrief

Witte asperges, dagvers van het Brabantse en Limburgse platteland

Het aspergeseizoen breekt in maart weer aan! Heerlijk die zachte smaak van goede stevige- en vooral dagverse- witte asperges. Vanuit alle hoeken en gaten van de Hoeksche Waard weten mensen intussen de asperges die wij- naast aardbeien, kersen en frambozen- verkopen, te vinden, in onze huiswinkel. Wij zijn blij dat we deze delicatesse aan onze mede Hoeksche Waarders kunnen aanbieden!

Het is belangrijk dat je weet wat je eet. Ook prettig dat je weet waar deze heerlijke groente vandaan komt, vinden wij bij Van Herk. Door een beetje bewustzijn te creëren over teelt en doordat we ons fruit en de asperges verkopen in o.a onze huiswinkel te Heinenoord en Mijnsheerenland, hopen we bij te dragen aan een beter milieu en houden we de footprint die we op onze aarde achterlaten zo laag mogelijk. Groente en fruit van het seizoen eten, is een manier om een hier een goede bijdrage aan te leveren. Die bijdrage leveren we graag.

Nu rest dus de vraag: Waar halen wij bij Van Herk onze gewaardeerde witte asperges dan vandaan? Want we telen ze niet zelf. De Hoeksche Waard leent zich met zijn kleigrond namelijk niet voor de teelt van witte asperges. Daarvoor moeten we in Brabant en Zeeland ons licht opsteken. De zandgrond die we daar vinden, is veel geschikter voor deze groentesoort.

Dianne van Herk komt van oorsprong uit het Brabantse plaatsje Terheijden. De warme contacten die ze daar onderhoudt met familie en vrienden hebben tot een fijne samenwerking geleid met de plaatselijke teler www.vanbeekasperges.nl. Asperges van een zeer hoogwaardige kwaliteit die tegenwoordig ook in de Hoeksche Waard een zeer gewaardeerd fenomeen zijn geworden. We nodigen je van harte uit om ze een keertje bij ons in de winkel mee te nemen. Genieten verzekerd.

Wil je een paar lekkere recepten met asperges uitproberen, dan kunnen we je de bijgaande drie recepten van harte aanbevelen. Het zijn onze persoonlijke favorieten. En onze plaatselijke chefkok Jeroen van der Sluis van www.landvanwale.nl heeft deze recepten persoonlijk goedgekeurd.

Recept 1

Voor 4 personen.

Gekookte asperges met gesmoord lamsvlees en boterjus.

-Lamsvlees                                   -Asperges en boterjus

-200 ml rook wijn                          -200 gr roomboter

-800 ml water                                -12 asperges AA wit

-1/2 winterpeen                             -1 citroen

-1kg lamsnellappen                       -Tuinkers

-1 ui                                              

-1 bolletje knoflook

-2 lawier blaadje

-5 jenever bessen

-2 kruidnagel

-10 peper korrels

-Zout

-Peper

Bereiding lamsvlees

1. Bak het lamsvlees en doe het in een oven schaal.

2. Verwarm de oven op 130 c

3. Snijd de wortel, knoflook en ui.

4. Bak het in een ruime pan.

5. Blus het af met rook wijn, laat dit 3-5 minuten koken.

6. Voeg het water toe.

7. Doe de asperges erbij en breng het aan de kook.

8. Breng het op smaak met zout en peper.

9. Doe het vocht op het lamsvlees en dek het af met folie.

10. Gaar het 3-4 uur tot de neklappen zacht zijn.

Bereiding asperge en boterjus

1. Breng water aan de kook met zout.

2. Schil de asperge.

3. Clarifeer de boter.

4. Voeg citroen, zout en peper toe aan de boter.

5. Kook de asperges in 11 minuten gaar.

6. Leg u asperges op een bord.

7. Leg hierop het lamsvlees en schep jus mee.

8. Serveer boterjus apart.

9. Garneer af met tuinkers.

Eetsmakelijk!

Hoogachtend Jeroen van der Sluis.

 

 

Recept 2

Voor 4 personen.

Asperge truffelsalade met gerookte paling.

-12 asperges A violet

-400 gr gerookte asperge

-10 gr truffel tapenade

-Zaanse mayonaise

-Basilicum

-1 granny smith appel

-4 kwartel eieren

-Zout

-Peper

-Citroen

Bereiding

1. Schil de asperges en kook deze in 9 minuten gaar. Spoel ze af met koud water (zo voorkom je dat ze doorgaren en snotterig worden)

2. Snijd ze verticaal door midden en dan in vieren.

3. Breng  ondertussen een pan water tot 90 c met scheutje azijn.

4. Snijd de paling en granny smith brunoise (in blokjes)

5. Doe ongeveer 5 el mayonaise in een bekken.

6. Voeg hierbij de truffeltapenade.

7. Snijd 3 steeltjes basilicum fijn doe deze hier ook bij.

8. Breng het op smaak met zout en peper.

9. Doe de asperges, mayonaise, paling en granny smith bij elkaar en meng dit met elkaar.

10. Pocheer een kwartel ei in 2 minuten zodat de binnenkant zacht en romig is.

11. Doe de salade in de kom doe hierop het eitje.

12. Garneer af met wat fijngesneden basilicum.

TIP: Eet hier lekker vers (huisgemaakte) focaccia bij met goede olijfolie.

Eetsmakelijk!

Hoogachtend Jeroen van der Sluis.

 

Recept 3

Romige asperge soep (recept 2 litersoep)

-Maizena

-1l water

-0,5 l kippenbouillon

-1l kookroom

-500 gr asperge A wit of soep asperge

-Zout

-Peper

-Peterselie

Bereiding

1. Zet alle ingredienten klaar.

2. Schil de asperges.

3. Snijd de asperges in ringen.

4. Kook het water met de asperges ongeveer 40 minuten.

5. Als er voldoende asperge smaak aan zit voeg dan de kippen bouillon en de room toe.

6. Kook het geheel circa 20 minuten door.

7.  Breng het op smaak met zout en peper.

8. Bind het af met muizena.

9. Hak de peterselie fijn.

10. Doe het in een kom of bord en garneer het af met peterselie.

TIP:  Serveer dit met vers gebakken landbrood.

Eetsmakelijk!

Hoogachtend Jeroen van der Sluis.